Nestkastjes en vogelkastjes

0
43134
views

Een nestkastje of vogelkastje is een door mensen gemaakte nestplaats voor vogels. Meestal wordt gebruikgemaakt van een houten constructie met een invliegopening die zoveel mogelijk aansluit bij de natuurlijke nestplaats van de vogel. Nestkastjes worden vaak verward met vogelhuisjes.

Bij nestkasten voor vogels is de diameter van de invliegopening van bepalend voor de vogelsoort die erin zal willen nestelen. Enkele voorbeelden:

VogelsoortInvliegopening
KoolmeesØ32 mm
PimpelmeesØ28 mm
KuifmeesØ30mm
HuismusØ35 mm
RingmusØ40 mm
BoomkleverØ32 mm
SpreeuwØ45 mm
Bonte vliegenvangerØ32 mm
Grote bonte spechtØ50 mm

Ophangen van een nestkastje

In verband met een te hoog oplopende temperatuur wordt de nestkast bij voorkeur niet in de volle zon gehangen. De opening wordt in verband met de wind richting het noordoosten gericht. De ideale ophanghoogte van het kastje is per vogelsoort verschillend, maar de minimale hoogte is 1 meter en 80 centimeter van de grond.

Vogelhuisjes de perfecte voederplaats

Een vogelhuis, of vogelhuisje wordt gebruikt als voederplaats voor vogels. Het is meestal een houten plaat die overkapt is, maar niet dichtgebouwd. Hierin verschillen vogelhuisjes van nestkastjes.

Soms wordt een vogelhuis in een boom gehangen, meestal wordt het op een paar poten in de tuin gezet. Het zorgt voor beschutting voor allerhande vogeltjes en zorgt ervoor dat deze vliegende gasten graag naar jouw tuin komen.

Wanneer een vogelhuis niet overkapt is, spreekt men van een voedertafel.

Online is er een enorm aanbod aan vogelhuisjes. Koop nu zelf een leuk vogelhuisje voor in je tuin.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here