Welke soorten inline-skates modellen zijn er?

0
760
views

Als je naar een sportwinkel gaat met geen duidelijk doel voor ogen, dan kan het gemakkelijk zijn dat je met het type skeelers naar huis gaat dat eigenlijk niet voor jouw gemaakt is. Je zal dan iets kiezen wat er leuke en aantrekkelijk uitziet, maar passen die inline-skates wel bij jouw?

Er zijn twee belangrijke vragen die je eerst moet beantwoorden. Welk soort van inline-skating ga ik doen? En wat is het belangrijkste in een inline-skate voor mij? In dit artikel gaan we de soorten inline-skates bespreken, in een volgende artikel gaan we dan dieper in op welke zaken je moet letten bij het kopen van inline skates.

Met skates kan je van alles doen, figuur skating, inline-hockey, ramps, tricks, speed skating en zo voort. Voor deze verschillende activiteiten bestaan er infeite 4 soorten inline-skates:

  • recreatie/fitness skates
  • hockey
  • snelheid skates, ook wel skeelers genoemd
  • agressief

Recreatie/fitness skates
De meeste mensen hebben infeite een recreatie skate nodig, deze skates kunnen gebruikt worden om een eindje te gaan skaten langs de baan, of een toertje door het park te doen. Ze zitten zeer gemakkelijk aan de voet en hebben vaak een zachtere binnenschoen. De wielen zijn meestal aan de grote kant (78-82cm) wat ervoor zorgt dat je er snel mee kunt gaan en er makkelijk lange afstanden mee kunt afleggen.

Hockey
Een tweede model is de hockey skate. Hockey skates zijn gemaakt uit gestikt leder en/of nylon, zoals bij de ijshockey spelers. Soms zit er een zachte binnenschoen in, maar meestal niet. Hockeys zijn zeer geschikt binnen het speelveld, maar op de baan doen ze het iets minder omdat ze minder goed de schokken opvangen.
Hockey skates hebben altijd veters, soms vind je er die boven aan de enkel nog een velcro strip hebben om extra stevigheid te kunnen garanderen. De basis van de skates zijn vaak iets korter, soms zijn de wielen ook speciaal gemonteerd zodanig dat de buitenste twee iets van de grond komen, dit geeft extra wendbaarheid aan de skate en zorgt ervoor dat een hockey speler kort kan draaien en reageren.

Snelheid skates, skeelers
Speed skates, 5-wielers of skeelers worden gemaakt uit lederen en hebben vaak een lange wielbasis om de 5 wielen in te kunnen plaatsen. Door die eigenschappen kan je met een speed skate dus ook gemakkelijker hoge snelheden halen. Het is niet door het extra wiel dat de skate rapper gaat, maar door de lengte van de wielbasis, door de extra lengte heeft de skate meer stabiliteit en kan je sneller gaan. Je hebt hierdoor wel een iets mindere manoeuvreerbaarheid. Een snelheid skate is al een geavanceerder model, het kan dus zijn dat je die niet in elke winkel terug zal vinden.

Agressief, stunt skates
Agressieve of stunt skates zijn gemaakt om jumps te maken, te glijden op buizen, trappen of leuningen… Deze skate modellen zijn zeer stevig gemaakt, de schoen is verstevigd en vervaardigd uit dikkere kunststof, de wielbasis is extra dik en er zitten kleinere wieltjes in. Bepaalde onderdelen zijn gemakkelijk te vervangen omdat dit type skate aan zware slijtage blootgesteld wordt en dus makkelijk moet hersteld kunnen worden. Deze skates zijn zeker niet gemaakt om lange afstanden te doen, omwille van hun zware gewicht en kleine wieltjes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here