Een sfeerhaard kopen

0
3313
views

Veel mensen kopen zich een sfeerhaard zonder goed te weten wat de eigenschappen ervan zijn. Driekwart van de Vlamingen heeft een haard in huis de hoofdreden hiervoor is dat ze het gezellig vinden. Een tweede punt is dat de extra verwarming voor vele mensen ook welkom is. Er zijn echter een aantal zaken waar er misverstanden over bestaan.

Veel mensen denken dat sfeerhaarden geen warmte geven, of dat een sfeerhaard enkel voor het decoratieve aspect aangekocht kan worden, maar die opvatting is fout. Er bestaan sfeerhaarden met een gesloten systeem waarbij het rendement toch zo een 85% bedraagt, dat is 50% meer dan bij een gewone openhaard. Een sfeerhaard kan dus gemakkelijk in het tussenseizoen je woning op temperatuur houden, maar in de winter moet je opletten, want dan zal enkel de sfeerhaard niet voldoende zijn, je zal dan moeten verwarmen met de centrale verwarming en de sfeerhaard als bijverwarming gebruiken.

Er bestaan sfeerhaarden met verschillende vermogens. Het is beter om een haard te kopen met een lager vermogen. Wanneer je een haard koopt waarvan het vermogen veel te hoog ligt, dan zal die haard niet optimaal kunnen branden en zal hij bijvoorbeeld veel te snel uitgaan waardoor het gezellig ervan af is. Beter dus een iets lager vermogen in huis te halen maar die kan dan langer voor een gezellige sfeer zorgen.

Ten laatste wou ik het nog even hebben over vermogen en rendement, beide termen zijn voor sommige mensen hetzelfde maar dat is niet zo. Rendement slaat op de effectiviteit van de sfeerhaard. Rendement is een term die niet alleen bij sfeerhaarden wordt gebruikt, maar ook bij bijvoorbeeld een boiler wordt de term rendement gebruikt. Rendement wil eigenlijk zeggen hoeveel energie je er moet insteken om een bepaalde warmte te krijgen. Bijvoorbeeld als het rendement 80% is, wil dat zeggen als je 100% energie erin steekt, dat je maar 80% terug krijgt. Het rendement is verder afhankelijk van de manier van afvoer van de verbrande gassen. Hoe beter de afvoer hoe beter het rendement zal zijn. Het vermogen van een haard, dat is hoeveel warmte hij maximaal kan opleveren. Het vermogen wordt normaal uitgedrukt in kW.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here