Openhaard in je woonkamer

0
856
views

Open haarden zijn eigenlijk zeer slecht om een ruimte te verwarmen, want het grootste deel van de geproduceerde warmte, een negentig procent, verlaat de woning langs de schoorsteen.

Maar waarom is de openhaard dan nog zo in trek? Het is vooral de gezellige sfeer die de open haard in de woonkamer brengt die vele mensen zo aanspreekt. Niets is zo gezellig dan vanuit je zetel naar een knetterend vuurtje en een prachtig vlammenspel te kijken.

In de tijdsgeest van vandaag past een openhaard eigenlijk niet zo goed meer. Openhaarden verslinden massa’s hout, met slechts een zeer laag rendement, dus milieubewust stoken is het zeker niet. Voor het milieu is het veel beter om een gesloten haard te installeren, de vlam zit dan wel achter een glazen ruit, maar het rendement van deze haarden ligt veel hoger.

Bij een openhaard is het van het grootste belang dat u een goeie luchtaanvoer hebt naar de haard, de open haard moet voldoende geventileerd worden om een goeie verbranding te kunnen garanderen. Let dus altijd op want een slecht onderhouden schoorsteen kan voor een slechte verbranding zorgen wat op zijn beurt koolstof monoxide produceert.

Meestal gebruikt men hout in de openhaarden, maar er zijn ook types openhaarden beschikbaar die op gas of elektriciteit branden, die haarden geven ongeveer dezelfde gezelligheid en sfeer van de open hout haard, maar hebben geen gezondheidsrisico’s eraan verbonden.

Wanneer de haard niet aan het branden is en het is redelijk winderig buiten, dan kan het zijn dat de wind langs de schoorsteen naar binnen blaast, bij de bouw van de schoorsteen en de openhaard, moet er dus zeker rekening mee gehouden worden dat er een regelklep in de schoorsteen wordt aangebracht, met deze kan je de schoorsteen bij harde wind afsluiten.

Een openhaard is dus zeker een goeie oplossing voor mensen die sfeer willen, maar er moet dan zeker rekening gehouden worden met de installatie van de openhaard om een optimale veiligheid te kunnen garanderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here